„Primul” printre Busuioace
Să vii acum pe piață cu un nou rose pe a cărui etichetă apare discret „Busuioacă de Bohotin” este cel puțin un lucru îndrăzneț. Dar curiozitatea și pofta m-au împins să văd ce este cu „Primul” rose, un nou vin „vechi” produs în ediție limitată.
De când cu sailingul am cunoscut și oameni din ce în ce mai interesanți și pasionați,. Iar cum o pasiune nu vine niciodastă singură, plăcerea de a bea un vin cu prietenii în cockpitul velierului sau la terasa clubului natutic a devenit una dintre micile plăceri vinovate ale acestei îndeletniciri.
Iar dacă în alte domenii, inclusiv in sailingul de agrement suntem încă la început ca națiune, în privința vinului aproape că nu avem egal în Europa, ba chiar și în lume.
Pe acest teritoriu pe vremea lui Burebista, mai bine de 2000 de ani în urmă fiind consemnată oficial și prima prohibiție. Așadar cred că și genetic avem o înclinație specială către vin.
Mai mult decât o chestiune de gust!
Legenda spune că Busuioaca, originară din regiunea Bohotin de lângă Iași este un soi de viță de vie românesc, care se mai cultivă în doar câteva zone viticole de prin Moldova. Puțin peste 100 de hectare. Asta înseamnă că producția anuală de Busuioacă de Bohotin este una redusă.
Strugurele său crește sub lumina răsăritului, dar nu reușește să se sature de sete niciodată, dealurile Moldovei fiind arse de soarele dogoritor al după-amiezilor toride. Spre toamnă, boaba care dă să se pârguie trebuie culeasă mai repede, sub amenințarea unui aer rece de nord est care oprește procesul de coacere.
Rose-ul obținut din boabele violet-roșcate are o nuanță diferită față de alte tipuri de vin, fiind un vin ușor licoros și parfumat, mai alcoolizat, specifice gustului fiind nuanțele de trandafir și busuioc. Unii mai pricepuți în ale degustării ar spune că mai exsită acolo și o aromă de piersică coaptă, dar și o tentă amăruie de migdale.
Dar cum frumusețea este doar în ochii privitorului, până la urmă și gustul este doar pe limba degustătorului.
Să fie primit…
Tocmai mă întâlnisem Alex Dona, un un vechi prieten, care mi-a întins o capcană în care am căzut cu plăcere – dar îl aștept pe mare, după ce am aflat că a devenit antreprenor în domeniul vinului, el fiind un profesionist în cu totul alt domeniu.
I-am admirat curajul pe care i l-a dat vinul, acela de a urma chemarea și de se reconverti la ceea ce îi face cu adevărat plăcere. O calitate intrinsecă a vinului este de a-ți da curaj.
Saltul într-un domeniu atât de specializat, complicat și unde foarte ușor o poți comite…nu este simplu și trebuie să stai bine în glezne când îți încordezi fesierii pentru desprinderea de la o trambulină.
Dar ceea ce a reușit Alex este încă o dovadă, că vinul te poate duce acolo unde ai visat…OK, nu e doar despre vin, ci și desprevin.ro -un magazin online pe care vă recomand să îl accesați abonați.
„Primul” rose
Eroul zilei de azi, dar mai ales al nopții ce va urma este „Primul” rose, care face parte dintr-o serie de vinuri albe, roșii și rose, vinuri curajoase realizate după rețete proprii. În fapt, autorul a luat un soi tradițional căruia i-a dat o altă interpretare.
Deși se mândrește cu apelativul de „Busuioacă de Bohotin” rețeta „Primul”-ui rose include cum ar fi spus rusul dacă mai avea acces la piața internațională „ a dash of Pinot Noir”.
M-am lăsat așadar purtat de valul aromelor ce s-au revărsat treptat pe gâtul uscat după o zi toridă de vară și am purces la degustarea „Primul”-ului rose Busuioacă de Bohotin, în armonia căminului familial alături de Iulia, frumoasa mea soție, Pentru că o altă calitate a unui vin bun este aceea că nu se bea de unul singur.
Pentru că dacă nu sunt pe barcă seara cu prietenii mei marinari, prefer să stau pe canapea cu un pahar de vin în mână alături de ea.
Amintiri și tradiții
la început am privit paharul plin cu curiozitate – mi se pare curajos să lansezi un nou brand de vinuri în România azi – un vin care se și duce spre zona rarefiată a pretențioșilor din Horeca.
Dar după a doua înghițitură nu m-am mai gândit la originea acestui vin, la business-ul lui Alex Dona și la ce mi-a mai povestit el acolo. Amintirile au început să mă năpădeacă, veneau în valuri mai ceva ca hula dimineții de vară când ieși în mare prin gura strâmtă a canalului de la Limanu.
Abia după ce am gustat am înțeles, cred eu, ideea…cu Pinot Noir – un vin nobil cu adevărat, dar recunoscut pentru instabilitate, în sensul diferitelor arome pe care le generează de la tinerețe spre maturitate. Aroma fină, culoarea ușor rubinie și intensitatea masculină potențează în acest caz aromele Busuioacei de Bohotin.
Busuioaca de Bohotin a fost și vinul primelor noastre întâlniri …cumva era un vin pe gustul amândurora, pentru că doamna preferă vinurile mai dulci.
I-am amintit asta asta, iar după privirea pe care mi-a tras-o ușor îmbujoratăă am înțeles că atinsesem ținta…semn că efectul Busuioacei a rămas același asupra dânsei.
De când ne-am cunoscut viața noastră a fost o necontenită serie de experiențe minutate, împlinită cu trei copii frumoși. Și dacă în privința copiiilor spunem stop, cu siguranță vrem să continuăm seria experiențelor în această viață care ne îmbie cu noi și noi provocări în fiecare zi. Dar și relațiile frumoase au nevoie din când în când de un boost…iar un pahar de vin la momentul portivit ..este de neprețuit.
Tradiția populară se spune că fetele tinere, nemăritate, trebuie să-și pună sub pernă busuioc pentru a-și visa alesul. Ca bărbat, dacă vrei să înclini ușor balanța în favoarea ta, așa cum înclini paharul ca să vezi culoarea vinului în lumina soarelui la apus, decât un buchet de busuioc, mai bine încerci cu un rose bun de Busuioacă, și asta pentru că aroma de busuioc vine la pachet și cu alte avantaje. La mine a funcționat!
O altfel de experiență
După cel de-al doilea pahar și suficient timp pentru ca gândurile să se rostogolească spre alte idei precum brizanții care înspumează creasta valurilor la peste 10 noduri de vânt…am virat spre o latură mai filozofică a viețiii întrebându-mă ce este fericirea?
Se spune că „adevărul este în vin”…acum nu o luați literlamente, ci mai degrabă gândiți-vă că un vin bun trebuie să vă facă glandele să saliveze, endorfinele să se reverse, problemele să se estompeze, starea de bine să vă cuprindă și limba să se dezlege.
Fericirea în opinia mea este o stare și nu trebuie căutată în lucruri materiale ci în momente, iar dacă nu sunteți de acord cu mine vă invit să gustați acest vin și sa-mi trimiteți gândurile voastre…Putem face o și o ședință de „vinotherapy” și poate vom descoperi împreună adevărul! gol-goluț!
A bea un vin nu nu este o ncesitate, nu este o obligație și nu trebuie să devină o rutină. Pentru mine a bea vin trebuie să fie o experiență în sine, iar dincolo de aromele interpretabile mult mai frumos este să las vinul să mă poarte spre sentimente, și emoții…și spre ce mai vrea el. De data aceasta m-a făcut să-mi doresc să scriu această pagină, fiind prima dacă când tratez literar un astfel de subiect.
Ca sfat, dacă vrei cu adevărat ca experineța să fie completă, nu te opune gândurilor, lasă-le să curgă prin tine, să „curețe” ce este acolo și să te revigoreze….abia atunci îți dai seama dacă vinul este cu adevărat bun…
Iar acum înainte ca aburii celui de-al treilea pahar (câte recomandă doctorul pentru bărbați) – după al doilea mi-a venit ideea acestui blog – vă las cu gândurile voastre, iar eu mă duc lângă soția mea care s-a schimbat în ceva mai lejer, mai ales că toți copiii sunt în tabere zilele acestea!
În loc de verdict
Pentru amintiri, ideile pe care mi le-a dat și inspirația am pus acest vin „Primul” pe lista mea pentru următoarea achiziție!