HOPA – training pentru cei care vor să fie skipperi mai buni

HOPA 2020 by Capetan

HOPA – un modul de training pentru cei care vor să fie skipperi mai buni. La invitația Capetan.club adresată revistei YachtExpert am fost prezent la  modul de pregătire HOPA – Hands On Practice Advanced. Program dedicat skipper-ilor care vor să-și cizeleze tehnicile de navigație astfel încât să poată conduce fără niciun ajutor orice ambarcațiune.

HOPA 2020 By Capetan
HOPA – training pentru cei care vor să fie skipperi mai buni

HOPA – training pentru cei care vor să fie skipperi mai buni

Unul dintre cele mai importante lucuri în sailing, fie că vorbim de competiții sau de petrecerea unor vacanțe pe mare, este încrederea pe care skipper-ul o oferă echipajului.

Siguranța în manevre, prezența de spirit în situații limită și abilitatea de rezolva cu  calm problemele ridicate de navigație sau de echipaj se construiește însă în timp.

Cum câștigi timp de pregătire?

Ce faci însă dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, dar îți dorești să fii un bun skipper și îți dorești să poți conduce singur sau cu un minim ajutor o ambarcațiune de agrement cu vele, independent de pregătirea echipajului?

Capetan.club a pus la punct astfel de program de pregătire- HOPA. Acest program este mai avansat decât HOP la care am fost prezent în toamna anului trecut și se adresează skipper-ilor deja formați și care au oarecare experiență în conducerea ambarcațiunilor cu vele în sistem charter, fie că vorbim de monohull-uri sau catamarane.

5HOPA 2020 by Capetan
HOPA – training pentru cei care vor să fie skipperi mai buni

De ce este nevoie de HOPA?

Aparent, odată ce ai obținut permisul de navigație, fie că vorbim de versiunea Day Skipper RYA sau Certificatul Internațional de Competență (ICC categoria C) și poate chiar ai ieșit pe apă ca și skipper și ai dobândit o oarecare experiență vei considera poate că un astfel de modul nu este necesar.

Dar cu siguranță, au fost momente când lucurile nu s-au desfășurat așa cum ți-ai fi dorit, fie din cauza vremii, fie a echipajului mai puțin pregătit sau atent sau chiar a lipsei tale de experiență în anumite situații.

Te-ai gândit atunci că poate ar fi fost mai bine să poți fi capabil să faci mai multe lucuri tu singur, fără ajutor din partea celorlalți sau poate ari fi fost bine să ai o mai mare siguranță la manevrarea bărcii.

5HOPA 2020 by Capetan
HOPA – training pentru cei care vor să fie skipperi mai buni

Cel puțin eu am experimentat o astfel de situație. Și mai mult, în sailing nu se reduce totul la cum conduci barca.

La fel de important este și cum gestionezi echipajul, care de cele mai multe ori este mai puțin dispus să se implice sau dimportivă,  din dorința de a ajuta poate mai mult să te încurce.

În sfârșit, sunt mai multe lucruri de care trebuie să ții cont ca skipper pentru a avea o vacanță sau o ieșire pe mare reușită.

De ce single-handed?

Capetan a gândit programul  de pregătire HOPA pe ideea de a oferi proaspeților skipperi mai multă încredere și cunoștiințe pentru rezolvarea problemelor enunțate mai sus.

Un skipper trebuie să fie capabil să poată face totul singur, de la pregătirea bărcii pentru plecare, la organizarea rutei, manevrele de sailing pe vele sau motor și până la acostare.

Iar asta fără a sta non-stop la timonă sau a-și stresa echipajul cu comenzi sau sarcini pe care oamenii mai puțin familiarizați cu domeniul să le poată îndeplini fără probleme

5HOPA 2020 by Capetan
HOPA – training pentru cei care vor să fie skipperi mai buni, Sau cum s-ar spune „A good skipper is a lazy skipper”

Programul HOPA (Hands On Practice Advance) vine în completarea programului HOP (Hands On Practice) și are două scopuri clare.

Pe de o parte familiarizarea skipper-ului cu manevrarea ambarcațiunii fără a fi ajutat – single handed –  sau cu un minim ajutor, iar pe de alta, pentru cei care practică ocazional această activitate, în a-i ajuta să-și reintre în mână cum s-ar spune, după o perioadă mai lungă de pauză.

Avantajele HOPA

Dacă nu ai citit ce am scris despre HOP pe yachtexpert.ro sau nu ai cunoștiințe de sailing, acest articol nu este pentru tine.

HOPA 2020 by Capetan
Dacă știi ce reprezintă acest acronim nu ai cum să te rătăcești pe mare, dacă nu afli de la HOPA!

Dar dacă tot ai ajuns până aici cu lectura înseamnă fie că vrei să devii skipper fie vrei să guști din plăcerea de a naviga cu un skipper cu experiență.

Ei bine, în cea de-a doua situație, poți observa mai ușor de acum înainte dacă skipper-ul ales de tine sau oferit de firma de charter întrunește toate calitățile necesare pentru ca tu să ai o vacanță reușită de sailing.

Pentru cei care sunt deja skipperi, cu diverse stadii de experiență, poate vor lua în considerare să urmeze acest curs în urma căruia își vor putea perfecționa modul în care conduc velierul sau catamaranul.

HOPA 2020 by Capetan
HOPA – training pentru cei care vor să fie skipperi mai buni

Cel mai important lucru este însă că foarte multe dintre operații le vei face singur, ceea ce îți va da în primul rând ție, ca și skipper mai multă încredere, dar și echipajului mai multă liniște și siguranță.

Ce înveți din HOPA?

Nu voi explica exercițiile și procedurile pe care le aplică Capetan. Acest lucru vă invit să-l descoperiți singuri pentru că deși există o serie de proceduri generale, trainerii urmăresc evoluția fiecărui cursant și adaptează procedurile acolo unde este cazul, pentru ca fiecare să obțină un maxim de instruire pentru nivelul pe care îl are.

Dincolo de manevrarea bărcii, în condiții să spunem normale, se mai pune accent pe acostări și ancorări precum și pe regulile de navigație pe timp de zi și de noapte.

HOPA 2020 by Capetan
Acostare single-handed – velier.

De asemenea, înveți să calculezi o rută sau să-ți programezi un pasaj cu ajutorul hărți fără GPS sau aplicații mobile.

Cum să lucrezi cu echipajul și cum reazționezi în situații de stress

Un lucru delicat este modul cum lucrezi și intercaționezi cu oamenii de pe barcă, cum te poziționezi ca skipper și cum trebuie să procedezi în diverse situații.

Este un aspect pe care programul HOPA pune un accent deosebit. La final înveți cum să lucrezi cu echipajul, cum să-l pregătești pentru ceea ce ai tu nevoie pentru ca atunci când situația o cere să te poți baza pe membrii săi și mai ales pentru a te asculta.

HOPA 2020 by Capetan
Calcularea rutelor pe harta, unul dintre punctele forte ale pregătirii HOPA

Un modul pe care eu l-am apreciat în mod spacial a fost cel dedicat siguranței și care a inclus proceduri de tip „om la apă” sau „pan pan”, avarii simulate la bord care au trebuit „rezolvate” de către skipper prin coordonarea echipajului și găsirea celor mai bune soluții.

Iar dacă vorbim de avarii, și luăm în calcul că probleme la ancoră, probleme electrice sau chiar problemle de motor pot apărea frecvent la bărcile de charter am apreciat în mod deosebit lecția de ancorare pe vele, fără motor.

Cu ce intri și cu ce pleci de la HOPA

La HOPA vii cu experianța pe care o ai, dar și cu problemele pe care le-ai întâmpinat în diversele ieșiri.

HOPA 2020 by Capetan
Acostare în Hydra- perla Sporadelor

Este chiar indicat să-ți faci o analiză proprie și să vezi care sunt lucurile pe care vrei să le îmbunătățești, unde simți că „scârțâie” treaba, unde nu ești încă sigur pe tine.

La începutul trainingului fiecare cursant are o discuție cu trainerul despre propria experiență și eventual despre ceea ce își dorește de al acest modul.

HOPA 2020 by Capetan
Alexandru Pop – trainerul Capetan pe velierul Acturus (Bavaria 38)

În acest fel există cele mai multe șanse ca la final să ți se umple exact acele goluri care aveau nevoie să fie umplute în pregătirea ta.

Dincolo de lucurile noi, procedeele pe care le înveți, de aici pleci cu o  mai bună înțelegere asupra manevrării ambarcațiunii atât la acostare, ancorare cât și la mers pe vele. Și foarte important capeți abilitatea de a face totul de unul singur.

De asemenea, capeți încredere că în situații cu potențial pericol sau avarii ai de acum la îndemână mai multe  instrumente prin care să rezolvi o situație.

HOPA 2020 by Capetan
Acostare cu catamaranul în marina Poros sub atenta supraveghere a trainerului Radu Bârsan

Poate cel mai important lucru, la finalul acestei perioade de pregătire, pe lângă cunoștiințele dobândite îl reprezintă feedback-ul trainerului care și-a urmărit atent fiecare reacție și modul cum te-ai descurcat în fiecare situație. Iar aceasta este cheia întregii pregătiri, momentul adevărului când afli la ce nivel te situezi și la ce mai ai de lucrat pentru a deveni skipper-ul care îți dorești să fii.

O experiență de neuitat

Personal am învățat foarte multe lucruri în cele șapte zile de practică intensivă. Am fost pus în situații noi, cu care nu m-am mai confruntat și pentru prima dată am condus un catamaran atât pe motor cât și la vele.

Pot spune că HOPA m-a ajutat să înțeleg mai bine unele lucruri și chiar să îmi acopăr anumite lacune, în special pe partea de crew-management.

HOPA 2020 by Capetan

Dincolo însă de tot ceea ce am învățat, de modul cum a fost construit cursul și de profesionalismul trainerilor Capetan ( Alexandru Pop , Andrei Perju, Radu Bârsan și Panos Lekkas), HOPA a fost o experiență de sailing în sine în care am văzut locuri noi din arhipelagul Saronice, am cunoscut oameni deosebiți și pasionați și am trăit momente de sailing de o savoare aparte din care pot să punctez petrecerea unei nopți la ancoră într-un golf superb asezonat cu Dorada la grătar, ancorare single handed pe vele pe un vânt de peste 22 de noduri sau  acostarea în Hydra, perla acestui arhipelag.

Una peste alta o experiență completă de sailing și training în același timp pe care orice skipper aflat la început de drum ar trebui să o parcurgă. Felicitări Capetan.club pentru această oportunitate.

 

Comentează