Automobile de colecție: Porsche 911 Carrera RS 1992 (964) sau… unde se avântă visele?

Domnilor, pregătiți garajele! Din 2019 modelul 964 a devenit istoric și suntem convinși că a intrat deja în colimatorul colecționarilor. Aniversarea „70 de ani de automobile sport Porsche” ne-a adus la Porsche Museum cu două zile mai devreme. Aici am avut ocazia să gust din plăcerea de a conduce o filă a istoriei acestei mărci și de ce nu, să-mi îndeplinesc un vis al copilăriei: 964 Carrera RS.  Fotografiile au fost realizate de Radu Chindriș.

De 20 de ani am fost martor al schimbărilor din industria auto, generate de tendințe, de crize, de globalizare. Am admirat și continui să o fac, marca Porsche care sub nicio circumstanță nu s-a îndepărtat de la valorile sale tradiționale și care a căutat de fiecare dată „renașterea” în propriile rădăcini.

Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)
Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)

Admir cum reușește să facă istorie, reeditând în forme moderne concepte vechi de zeci de ani, în ciuda tuturor presiunilor venite din partea concurenței, a piețelor sau a tendințelor.

Porsche, care deși a avut și momente de slăbiciune în istoria sa de peste 70 de ani, a reușit mereu să revină în cel mai frumos mod posibil. Și ca o paranteză, oficialii Porsche admit azi că momentele mai puțin faste au apărut doar atunci când marca s-a îndepărtat de valorile și conceptele tradiționale.

Un vechi proverb românesc spune că „dacă nu ai bătrâni, să-i cumperi”, ceea ce se aplică perfect în cazul Porsche. Iar unul dintre „bătrâni” rămâne celebrul 911 – el însuși un model ajuns la aniversarea a 55 de ani.  Porsche 911 este din punctul de vedere al designului și filozofiei constructive cel mai emblematic model al mărcii, toate modelele actuale având linii și elemente de design similare.

Modelul face parte din flota specială Porsche Classic

964 Carrera RS ne aștepta liniștit în fața Porsche Museum. Parcat fiind lângă alte modele actuale, folosite pentru diverse acțiuni de promovare, dar atrăgea imediat privirile și exclamațiile admirative ale vizitatorilor în ciuda vârstei de aproape 30 de ani. Modelul face parte din flota specială a Porsche Classic, fiind unul dintre modele ce sunt trimise oriunde este nevoie în lume pentru activități promoționale, curse de regularitate sau alte evenimente. Exemplarul este în condiție originală cu puțin peste 25000km la bord. Nu doar o minune a tehnicii, dar și o bijuterie în adevăratul sens al cuvântului.

Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)
Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)

Porsche 964, codul intern pentru modelel Porsche 911 fabricate între 1989 și 1994 a fost desenat de Benjamin Dimson, reprezentând o veoluție clară din multe puncte de vedere asupra precedentelor modele 911, cea mai evidentă fiind integrarea parașocurilor în designul caroseriei. A fost primul model Porsche ce oferea opțional transmisia automată Tiptronic și tracțiunea integrală.

Poate doar o simplă coincidență, dar apariția acestui model s-a produs în perioada celor mai mari schimbări politice din Europa, odată cu eliberarea statelor din Est de sub Cortina de Fier. Chiar și pentru occident, ultimii ani ai decadei 80, una marcată de altfel de diverse crize, au fost plini de efervescență și emancipare, fiind anii de început ai democratizării luxului și performanțelor.

Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)
Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)

Porsche tocmai traversase une dintre cele mai negre perioade, fiind aproape de faliment după ce în anii 80 scosese pe piață o serie de modele extrem de variată, dar care nu „împrumutau” între ele componente, ceea ce se transformase într-un adevărat coșmar logistic.

Atunci s-a luat decizia întoarcerii la tradiție și următorii 10 ani au fost dedicați cultivării unei singure game, 911.  A fost momentul apariției lui 964, model care de curând a devenit un „tânăr” oldtimer, el însuși o revoluție pentru Porsche, și probabil cel mai emblematic model al finalului de secol XX.

Echipat cu un motor natural aspirat cu șase cilindri boxer (M64) de 3,6 litri și 247CP, Porsche 964 dispunea de o suspensie complet revizuită, barele de torsiune fiind înlocuite cu arcuri elicoidale și amortizoare. Suspensia față utiliza sistemul de brațe McPherson, sistem ce a continuat ulterior să fie folosit la toate versiunile, în timp ce suspensia spate a rămas cu brațe semi-trase, un sistem a cărui menire a fost să elimite supravirarea pe decelerare permițând suspensiei spate să se regleze singură în timpul parcurgerii virajelor, așa numita „direcție spate pasivă”.

Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)
Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)

Servo direcția și sistemul de frânare cu ABS erau pentru prima dată introduse pe 911, standard. Pentru o aerodinamică mai bună parașocurile și lămpile de ceață și de semnal erau intergate în designul caroseriei. Un eleron escamotabil electric se ridica automat la viteze de peste 80km/h. Interiorul era de asemenea complet revizuit, la fel ca și instrumentarul de bord, care acum alerta șoferul asupra unor posibile defecte.

Carrera RS

Dar în 1992 Porsche lansa pe piață un model super –ușor, doar cu propulsie al versiunii 964. Denumit Carrera RS pentru piața europeană, acesta era construit pe baza modelului de curse Porsche 911 „Carrera Cup”. La rândul său, 964 Carrera RS dispunea de o versiune îmbunătățită a motorului de serie, ce avea puterea mărită șa 260 CP, o volantă ușurată și o transmisie manuală cu rapoarte mai scurte și diferențial cu patinare limitată. Suspensia era reglată pentru circuit fiind mai coborâtă cu 40mm, arcurile și amortizoarele erau mai tari, iar barele anti-ruliu, reglabile.

Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)

La Carrera RS dispăreau „din meniu”, servodirecția, aerul condiționat, geamurile și scaunele electrice. Sistemul de sunet era opțional – pe mașina noastră a lipsit- iar scaunele erau sport, anatomice, de competiție. O atenție specială a fost acordată ușurării mașinii și creșterii rigidității torsionale. Capota portbagajului era făcută din aluminiu, iar șasiul beneficia de suduri suplimentare. Roțile erau din magneziu, iar geamurile laterale și luneta erau mai subțiri. Una peste alta Carrera RS cântărea cu aproximativ 145kg mai puțin decât modelul de bază!

Modelul a fost folosit ca bază pentru celebra serie „Carrera Cup” atât pentru cursele din Europa cât și pentru cele din Statele Unite, această competiție fiind cursă suport pentru Formula 1 și CART (964 CUP).

 

În drum spre Castelul Solitude

Cum nu aveam stabilit dinainte un traseu anume m-am decis să „unesc” rutier locurile de tradiție ale acestei mărci. Am pornit din Zuffenhausen spre Weissach trecând mai întâi pe la Castelul Solitude, unde am făcut și o escală ceva mai lungă. Acest loc este emblematic pentru lumea curselor din Germania. Castelul are o poveste fascinantă fiind practic reconstruit din ruină între 1972-1983, după care a devenit un loc de întâlnire al artiștilor și a altor personalități.

Locația ne-a atras însă dintr-un alt punct de vedere. După 1903 Castelul Solitude era punctul de sosire al curselor de coastă. În anii următori, dependințele castelului au fost utilizate ca hostel pentru piloți. Din 1935 până în 1965, circuitul Solitude  lung de 11,3 km a fost utilizat pentru cursele de Grand Prix ale Campionatului Mondial de Motociclete, iar din 1961 până în 1965, o serie de curse auto non-campionat s-au derulat aici, piloți precum John Surtees, Jim Clark, Dan Gurney și Jack Brabham, evoluând aici aici în zilele lor de glorie în fața unui public care număra aproape 300 000 de spectatori. Aceste curse au fost oprite în 1966, dar castelul a rămas cumva locul unde fostele glorii ale motorsportului se retrag în weekenduri pentru a depăna amintiri.

Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)
Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)

Scena este de o frumusețe ireală, iar drumurile din apropiere oferă locul perfect pentru a pune la încercare un automobil sport, fiind inguste și virajate, cu alternanțe de lumini și umbre datorate pădurii dese care le flanchează.

Am fost suprins de agilitatea mașinii, pe virajele strânse subvirarea este anulată de reacția suspensiei  rigide. De altfel, după 5000 de turații când motorul își arată adevăratele puteri, mașina parcă se transformă respirând sportivitate prin toți porii. Am uitat instantaneu că are aproape 30 de ani, și asta din cauza reacțiilor foarte rapide ale direcției fără servo, suspesniei și frânelor.

Pentru mine rămâne un mister  de ce mașina aceasta, cu forma sa atemporală , nu a primit la fel de multe elogii precum originalul 911, în aceeași măsură în care 996 nu a fost văzut drept cel mai bun 911.

Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)
Porsche 911 Carrera RS 1992 (964)

Cu toate astea  îl depășește pe înaintaș  în multe privințe. De la forma ușor mai dramatică a caroseriei, la sunetul mai viguros al motorului de 260CP și la direcția mai grea, dar mai precisă. Iar consistența pe frânare și curba omogenă de cuplu îl recomandă ca pe veritabilul strămoș al ultimelor generații 911. Până la urmă raritatea sa și apariția mai intimdantă îl fac azi mult mai atractiv decât rivalii direcți de la începutul anilor ’90.

Ne-am întors spre seară la muzeu, după o zi în care m-am simțit precum un copil sub pomul de crăciun, acea zi în care visele și dorințele devin realitate. Dar de ce să ne oprim din a visa…

Date tehnice

Motor: 6 cilindri boxer, răcit cu aer și ulei, montat spate
Cilindree: 3 600cmc
Alezaj cursă: 3.94x 3.01
Compresie: 11,3:1
Alimentare: Injecție electronică, twin-spark
Putere: 260CP/6.100 rpm
Cuplu: 312 Nm/4800rpm

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.